Защо и кога се слагат летни гуми

Защо и кога се слагат летни гуми

Задължителна ли е смяната от зимни към летни гуми и ако да – кога трябва да се извърши тя? В днешната статия SpeedyCars.eu дава отговор на този въпрос, разглеждайки защо е важно да се пътува с подходящо „обут“ автомобил.

Какво значение има дали сте със зимни или летни гуми

Летните гуми са създадени да осигурят оптимален пърформанс и отлично управление, в условията на по-топло време.

При температура от 6°C при сухи условия, и летните и зимните гуми се държат по един и същи начин при управление на автомобила. Ако времето обаче е мокро, зимните са по-добрият избор.

Когато температурата навън е над 6°C (както през деня, така и нощем, в случай че ви се налага да шофирате късно вечерта) предпочитаният избор са именно летните гуми. В тези условия зимните гуми започват да понижават пърформанса, удължавайки спирачния път на автомобила.

Кога трябва да се сложат летни гуми

В Закона за движението по пътищата е регламентиран задължителният период, в който е необходимо да се носят гуми, подходящи за зимни условия. Този период е от 15 ноември до 1 март. Т.е. след първи март няма проблем да смените с летни „обувки“. Законово изискване за смяна на зимните гуми с летни, обаче няма.

Важно е да уточним, че според закона, вместо зимни гуми, в горепосочения период може да се разчита и на гуми с дълбочина на грайфера 4 мм и нагоре. На практика би могло такива да бъдат и летните гуми.

За българския климат, специалистите препоръчват като една от най-добрите дати за поставяне на летни гуми 1 април. Тя може да варира, в зависимост от конкретните климатични условия през съответната година.

По закон няма задължение за смяна на зимните гуми с летни, но когато зимните се носят през цялата година, включително в периодите, когато навън е топло, те се захабяват много по-бързо. Освен това започват да показват много по-лоши резултати, отколкото биха показали в студено време. А това може да рефлектира и върху намаляване на сигурността и безопасността.

Ако трябва да обобщим кога се слагат летни гуми, препоръчва се те да бъдат поставени, когато температурите започнат да се задържат над 6 °C.

Кога е време за нови летни гуми

Специалистите съветват един комплект нови летни гуми да се използват не повече от 6 години (сезони). В този период обаче е важно да наблюдавате дали грайферът не се е „стопил“ преждевременно. Добър ориентир е дълбочината му да бъде поне около 3-4 мм.

При нормално използване и разумно шофиране, комплектът нови летни гуми трябва да издържи около 30 хил. км.

Всички автомобили под наем в СпидиКарс разполагат с нужните гуми за всеки сезон!