Такси под аренда - добър бизнес ли е

Такси под аренда - добър бизнес ли е

От както съществуват автомобилите, има една основна услуга, която малцина могат да отрекат като важна – таксито. Това е иконично превозно средство, което позволява на всеки да стигне точно там докъдето има нужда – разбира се с помощта на професионален шофьор.

Много хора с опит в тази сфера ще ви кажат, че колата има значение, затова не е никак учудващо, че предприемачи от цялата страна поглеждат към таксита под аренда. Но какво е това и заслужава ли си то като бизнес план?

Какво да трябва да знаете преди да започнете

При отдаването на такси под аренда има две страни – този който отдава таксито, и този, който го наема. Ако сте притежателя на таксито, е важно да си дадете сметка дали всъщност си заслужава и дали няма да изкарате повече пари ако вие управлявате превозното средство.

За да определите дали това е така, можете да се замислите за следните неща:

 • Сезонът през, който отдавате колата;
 • Нужда от поддръжка на колата поради амортизация;
 • Средната пазарна цена за автомобил от този клас;
 • Вашата възможност да изкарате пари от автомобила;
 • Доверие към наемателя.

Последната точка може да се окаже най-дефицитна, тъй като често става дума за хора, които не познавате и не знаете какъв опит имат те в тази сфера. След това е важно да си направите сметка за парите, които вие бихте изкарали ако карате сами, и парите, които ще вземете ако дадете колата си под аренда.

За какво да внимавате ако вие наемате такси

Ако вие сте от другата страна на сделката и ви предстои да наемете такси в Пловдив, то е добре да проверите самата кола, нейната представителност, както и няколко други неща като:

 • Консумация и икономичност;
 • Обем на багажник;
 • Налична маркировка на фирма за превозване;
 • Налична табела такси;
 • Амортизация и поддръжка на колата;
 • Наличието на газова уредба.

Консумацията на гориво в градски условия, особени при продължително каране, може понякога да скочи над обичайното. Особено често това се случва при шофиране в тежък трафик и честа нужда от спиране.

Някои автомобили са най-икономични над определени обороти, затова се насочете към превозно средство с вече вградена или фабрична газова уредба.

Плюсовете и минусите на даване на такси под аренда

Както всичко, това да давате такси под наем във Варна или които и да е друг град, има плюсове и минуси. Например, ако ще давате такси под наем в курортен град като Варна или Бургас, е добре да знаете, че лятото е пиков сезон и тогава потенциала за изкарване на пари е по-голям.

Има вероятност тогава да има и най-голям наплив от желаещи наематели, но освен ако не взимате процент от изкараните средства, едва ли е на сметка да си дадете таксито под наем. Ако имате втора кола и вие карате първата, тогава можете да си позволите такъв ход, дори е препоръчително.

За таксита под наем в Пловдив, там търсенето е най-голяма през дъждовните сезони и през зимата. Лятото населението на културната столица намалява, затова най сте на сметка да дадете таксита под наем в през зимата, есента или пролетта.

Ако искате да разберете повече за този вид бизнес, да получите по-подробни съвети или да си наемете кола, която не е такси, то тогава можете да се свържете с нашия екип от SpeedyCars.eu още днес.