Кога се слагат зимни гуми - какво казва законът

Кога се слагат зимни гуми - какво казва законът

Подходящите зимни гуми са част от задължителната екипировка на автомобила в условията на понижаващи се температури. Тревожно е колко много шофьори пренебрегват важността им, тъй като от тях до голяма степен зависи не само добрата функционалност на автомобила през зимата, но и безопасността на всички на пътя.

Затова от фирмата за коли под наем SpeedyCars.eu се ангажираме с темата за правилното време за смяната на летните гуми със зимни. Разглеждаме и няколко обърквания във връзка със законовите регламентации в тази насока, които е важно да се изчистят.

Задължава ли ни законът да слагаме зимни гуми

Неуспехът за въвеждане на закон за зимните гуми продължава вече няколко години. Единственият постигнат успех в тази насока е въвеждането на разпоредба в ЗДвП.

Съгласно ал. 1, т. 4 на чл. 139 е задължително превозните средства, движещи се по пътищата на страната в периода от 15 ноември до 1 март да са с:

  • предназначени за зимни условия гуми; или
  • гуми, които са с не по-малко от 4 мм дълбочина на протектора.

Съответно, при установяването на неспазване на тези изисквания при проверка в рамките на този период, подлежите на санкциониране. Когато не сте напълно сигурни дали гумите ви отговарят на изискванията, може да използвате шублер за гуми или монета от 1 лв. – щом външната окръжност на стотинката потъва напълно в грайфера, то 4-те мм са налице.

Това на практика обаче означава, че в рамките на периода може да използвате т. нар. всесезонни гуми, а също така и летни, стига да са с грайфер, дълбок не по-малко от 4 мм. Въпреки това обаче специалистите са категорични, че този избор съвсем не е най-безопасният.

Какво казват специалистите за това кога се слагат зимни гуми

По отношение на слагането на зимни гуми законът не е абсолютно категоричен – съгласно него, вместо зимни, може да се носят всякакви, които са с достатъчно дълбочина на грайфера. Специалистите обаче са на друго мнение.

Провеждани са множество тестове, които показват, че носенето на зимни гуми е на първо място въпрос на отговорност към оптималната безопасност на пътя. Когато в зимния сезон изберете да пропуснете да сложите зимни гуми цената може да мине отвъд намаляване на проходимостта на возилото и да коства необратими последствия.

Експертите съветват при трайното понижаване на температурите под 7 °C вече да се поставят зимни гуми, дори и законът да не го изисква за съответния период. В такива условия те се представят много по-добре от летните и всесезонните гуми и така осигуряват най-голяма стабилност и сигурност на пътя.

Адекватно е да започнете да следите условията още в началото на ноември.