Как се прави проверка на винетка

Как се прави проверка на винетка

Собствениците на автомобили добре знаят, че винетката е нещо, за което винаги трябва да мислят щом поемат на дълъг път. Винетката е вид пътна такса, чиято сума се използва за поддържане на пътната мрежа в страната.

Може би, когато чуете винетка все още си представяте малкия квадратен стикер, който се лепи на стъклото. Активните шофьори знаят, че този стикер вече е заместен с електронна винетка от 2019 година насам.

Винетната система в България се поддържа от АПИ, а електронните винетки се закупуват от сайта на „Национално тол управление“ или други партньори на Агенцията по пътна инфраструктура, които имат позволение да предлагат електронните винетки.

Електронната винетка се предлага в няколко варианта според периода на валидност:

  • Уикенд винетка;
  • Седмична;
  • Месечна;
  • Тримесечна;
  • Годишна.

От началото на 2023 година е въведено намаление от цената с 10% на всички видове електронни винетки за автомобили до 3.5 тона.

Много често се случва да забравим до кога е валидна електронната винетка и да се притесняваме дали можем да излезе с автомобила си извън града. Тази ситуация лесно може да се реши след проверка на винетката и датата на нейната валидност.

Проверка на винетка – лесно и бързо

Закупуването на електронна винетка става много бързо, а най-важното е, че активирането и става веднага след заплащане на сумата. Без значение дали си купувате винетка през делничен или почивен ден, електронната винетка се активира веднага в системата.

Много хора се опитват да запомнят точната дата на активиране или си я записват, но често се случва датата за подновяване да им убегне. Ако не искате неприятни изненади най-добре е да следите валидността на винетката за вашия автомобил.

Проверката става много бързо и лесно в някои от сайтовете направени за тази цел. Tollpass.bg, Vinetki.bg, Check.bgtoll.bg, Digitoll.bg са само част от платформите разработени за тази цел. Всички те се използват по един и същи начин. За да получите нужната информация трябва да въведете два параметъра – държава на регистрация на превозното средство и регистрационен номер.

След въвеждането на данните вие ще получите информация, която съдържа данни за следните някои важни детайли:

  • Идентификационен номер на електронната винетка;
  • Клас на превозното средство;
  • Клас на емисиите;
  • Начална и крайна дата на валидност;
  • Статус на винетката.

По този начин много лесно и бързо ще сверите дата на валидността на винетката и ще може да подготвите закупуването на нова ако се налага. Съветваме ви преди да поемете на дълъг път да проверите валидността на вашата електронна винетка. Така ще си спестите главоболия и проблеми с органите, които следят за валидността на винетките на територията на страната.

Всички хора, които наемат автомобил от СпидиКарс, могат да бъдат сигурни в наличието на винетка за безпроблемно придвижване по българските пътища!