Тол система - как да направите бг тол проверка

Тол система - как да направите бг тол проверка

Тол системата е позната на всеки активен шофьор. Тя е разработена по примера на други системи, които се използват в държави от Западна и Централна Европа. Целта и е да улесни процеса по закупуване на електронна винетка и следенето на сроковете за нейната валидност.

Тол системата има и друга важна задача – да следи дали превозните средства, които се движат по българските пътища имат заплатена пътна такса. Финансовият ресурс, който се събира от заплащането на тези такси, чрез закупуването на винетки има за цел да бъде инвестиран в поддържането на инфраструктурата в страната.

Механизъм за определяне на тол таксите

За всеки един ползвател на тол системата е много важно да знае какъв е механизмът за определяне на тол таксите. Тези от вас, които редовно си купуват винетки знаят, че се предлагат няколко вида според периода на използване и вида на превозното средство.

Размера на тол таксите се определя според цената на километър пробег по платен пътен участък. Тази сума варира според следните критерии:

  • Брутно тегло на автомобила;
  • Броя на осите на превозното средство;
  • Екологичната категория, в която попада автомобила;
  • Класа на пътя, по който се движи МПС.

Отчитането може да се случи по два начина. Единият е чрез маршрутна карта, по предварително избран маршрут. Другото отчитане е автоматично с бордово устройство или специално GPS устройство.

Какво може да проверявате чрез тол системата

Много отдавна забравихме за винетните стикери, които се лепяха на предното стъкло. Единственото им предимство беше, че бързо можехте да проверите датата на изтичане на винетката.

След въвеждането на тол системата това се случва онлайн само с няколко клика. Тол системата позволява лесната и бърза проверка на валидността на винетката или наличието на глоби от нарушения.

За тази цел трябва да влезете в официалния сайт на бг тол и да изберете тол проверка на винетка или тол проверка на глоби. След въвеждането на данни относно държавата на регистрация на вашия автомобил и регистрационния номер, вие ще получите информацията, която търсите.

Системата е улеснена и позволява бърза справка относно валидността на винетките или бг тол глобите. Това ще ви помогне да избегнете нежелани глоби, които се налагат при използване на пътната мрежа в страната без заплатена тол такса.

Тол системата използва множество камери разположени по българските пътища, които отчитат нарушителите по регистрационни номер. Съветваме ви винаги да проверявате валидността на вашата винетка преди да тръгнете на път, за да сте сигурни, че тя все още е в срок.

Ако не е, не разчитайте на това, че няма да ви хванат, а по-добре незабавно закупете нова. Винетката се активира веднага след заплащане на сумата онлайн.