Пътуване до Румъния - как да се подготвите

Пътуване до Румъния - как да се подготвите

Румъния е най-мащабната страна в Югоизточна Европа и е 12-тата по големина в Европа като цяло. Теренът предлага разнообразие от релефи, сред които можем да се насладим на еднакви части планини, хълмове и равнини. С богата история, черноморска граница, интересни селски багри и напредничав градски живот, страната е отлична туристическа дестинация за всеки, който иска да си почине, без да харчи прекалено много средства за това.

Никога през живота си не сте пътували до и в северната ни съседка и ви предстои да планирате първото си пътуване в Румъния с автомобил? Позволете ни да ви подготвим за това с най-базовата информация, която със сигурност ще ви бъде от полза.

Основни препоръки при пътуване в Румъния с автомобил

Няма как да преминем към подробностите, без да сме изчистили базата и документите, които трябва да носите със себе си определено са в това число.

Като граждани на Европейския Съюз имаме право да преминаваме през границите на Румъния (и съответно да пребиваваме на нейна територия) само чрез представяне на лична карта. В случай, че вие сте шофьорът на автомобила, или ще се наложи да го управлявате, задължително носете шофьорската книжа със себе си. В случай, че пътувате с наета кола е важно да вземете и надлежен документ за удостоверяване правото ви да я ползвате извън български граници.

Не забравяйте да проверите валидността на всеки документ, който знаете, че ви е необходим за пътуването. Колкото и тривиално да звучи този съвет, немалко са случаите, в които безпрепятственият стар на почивката е опропастен поради изтеклата давност на книжата.

В случай, че търсите рент а кар за Румъния, може да разчитате на нашите услуги. Тъй като дестинацията е близо, таксата, която ще ви предложим е една от най-малките за шофиране на нает автомобил в чужбина. Може да се възползвате и от услугата ни трансфер от София до Букурещ.

Според проучване, в последните години Румъния се нарежда на челните позиции по брой пътни инциденти на превозно средство. Затова като основен съвет тук държим да наблегнем на вниманието ви на пътя и стриктното спазване на правилата за движение по пътищата.

Пътуване до Румъния – кои са най-предпочитаните дестинации

Тъй като дестинацията е близо, най-добре е да използвате автомобил, защото така ще можете да се насладите на красивите гледки в страната. Ето и някои конкретни предложения, ако все още не сте решили какво да разгледате при пътуване в Румъния.

Ако сте романтична натура и имате афинитет към историята, Трансилвания е едно от местата, които със сигурност има с какво да ви впечатли. Може да се настаните в близост до Брашов, подготвяйки се за едни от най-уникалните замъци и укрепени сгради, които може да бъдат открити на полуострова. Бран, Синая, Пелеш, Сигишоара и Сибиу са едни от най-популярните дестинации в окръга.

Естествено, столицата Букурещ също е един от предпочитаните избори. В случай, че никога не сте имали възможност да разгледате самия град, си планирайте поне един ден престой в него. След това със сигурност ще искате да го посетите отново. Друг любим избор на туристите са „Веселото гробище“ в окръг Марамуреш и солната мина в Турда.