Пътуване до Сърбия – 5 факта, с които да се запознаете предварително

Пътуване до Сърбия – 5 факта, с които да се запознаете предварително

Макар и Сърбия да е една от непосредствените ни съседки, не са малко българите, които никога не са пътували до там самостоятелно. Днешната публикация е насочена към Х факта, които е много вероятно да не знаете, ако досега не сте осъществили своето първо пътуване в Сърбия, но ще ви бъдат особено полезни, в случай че то тепърва ви предстои.

Какво да знаете като шофьори при пътуване до Сърбия

Когато става въпрос за преминаване през българо-сръбската граница за първи път, най-добре е на първо място да подготвите своето търпение. Нерядко балканските ни събратя на границата избират да извършат по-обстойна проверка, преглеждайки и част от багажа на някои от пасажерите. Не се притеснявайте, ако това ви се случи, тъй като става въпрос за съвсем рутинна ситуация и вие не сте изключение от правилото.

Пътуване в Сърбия – какво да очаквате по вътрешнодържавните пътища

Що се отнася до качеството на пътищата, много зависи от къде идвате. За балканските страни ситуацията не е необичайна, така че не очаквайте нещо по-фрапиращо. Естествено, най-добрите варианти са международните транзитни пътища. Съответно, при възможност се придържайте именно към тях.

Имайте предвид, че на магистралите тук ще ви се наложи да заплащате тол такси. За тях може да се подготвите с пари в брой или за безкасово плащане. Може да се информирате предварително относно конкретната цена за преминаване по съответния маршрут. Тя ще зависи от вида на превозното средство.

Паркирането също е аспект, за който да сте подготвени. Тук е важно да знаете, че в червена зона може да паркирате колата си за до 1 час, в жълта – до 2 часа, а в зелената – 3 часа. Този лимит не може да бъде удължен, а санкцията за връщане на колата е солена.

Внимавайте при наем на кола в Сърбия

Ако се оглеждате за кола под наем в Сърбия, най-добре е да избегнете директното наемане от места като летища, жп и автобусни гари. Това са местата, на които най-често се предлагат изкуствено завишени цени, поради убедителността на локацията. Като цяло е най-добре да избягвате уговорки на място за рент а кар услуги.

В случай, че пътувате от София, ние можем да ви осигурим кола под наем, с която да осъществите безпрепятствено своето пътуване Сърбия, и то без да се налага да заплащате неимоверно високи суми за целта. За повече уточнения относно пътуването с наета кола, може да се свържете с нашите служители на посочените по-долу контакти.

Какъв е карантинният период в Сърбия

Пандемичната обстановка е със значително потушени стойности към момента, но рисковете не са изключени. Това, което трябва да знаете е, че към момента, ако с надлежен тест се установи, че сте заразени с коронавирус, ще се наложи да бъдете карантинирани за период от поне 7 дни. Карантината може да прекарана и в хотел или друго наето място, за ваша сметка и по ваш избор.

Карайте внимателно, защото сръбската полиция е нащрек

Едно от предупрежденията, които всеки опитен турист, преминавал многократно границите на Сърбия ще е именно в тази насока. При нарушаване на правилата за движение по пътищата, съгласно националното законодателство, се подгответе за заплащане на глоба на място. Нашият съвет е да не изпробвате верността на този факт чрез собствен опит.