Застраховка гражданска отговорност: проверка, цена, калкулатор

Застраховка гражданска отговорност: проверка, цена, калкулатор

Задължителната застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите“ се сключва за всяко превозно средство, с цел покриване отговорността на водача при причиняване на вреди при неговото използване. Всяка кола, която се предлага за наемане в SpeedyCars.eu е с вече сключена застраховка ГО за удобство на нашите клиенти, като към нея сме прибавили и допълнително автокаско, както и застраховка против кражба и пожар.

Как може да се провери валидността на застраховката, от какво зависи нейната цена и как може удобно да калкулираме цената ѝ преди да посетим застрахователя? Събрахме отговорите на едно място специално за нашата аудитория.

Проверка валидността на застраховката ГО

В  класическия случай в България, валидно сключената застраховка ГО има срок на действие 1 година. Тя може обаче да се сключи и за срок до 3 години. На самия стикер, който получавате при сключването на застраховката, се отбелязват месецът и годината, до които е валидна тя. Напомняме, че във вече обсъждани промени на законодателството, се изяви готовност за премахване на зеления стикер.

За превозни средства с чуждестранни регистрации застраховката може да обхваща и само период от 30 дни. Някои полици важат за 365 дни, докато при други се прилага правилото 365 + 1.

За да проверите колко време остава до прекратяването на сключената от вас застраховка ГО, може да извършите бърза и лесна онлайн справка в сайта на Гаранционен фонд.

Още на началната страница на сайта ще откриете услугата за извършване на проверка гражданска отговорност на автомобилистите или за валидна застраховка гранична гражданска отговорност. Проверката се извършва по ДКН на МПС-то (регистрационен номер), номер на рамата или номер на стикера или серията. Достатъчно е да попълните едно от полетата с критериите, за да разберете докога е валидна полицата ви.

На същото място имате и опция да се извърши и проверка на валидността на застраховката за минал момент (към конкретна вече отминала дата).

Калкулиране цената на застрахователната полица на гражданска отговорност

Няма законово изискване за конкретна цена на полицата. Както при всяка друга застраховка, и при гражданска отговорност цената се обвързва с риска от настъпване на застрахователното събитие и по-конкретно в случая и с обхвата и размера на отговорността.

Затова за калкулирането на цената обикновено се посочват данни като вид на МПС-то, кубатура на двигател, гориво на работа, мощност, капацитет на автомобила, година на първата регистрация и целите, за които ще се използва то.

По отношение изчислението на гражданска отговорност калкулатор може да откриете в сайта на почти всеки застраховател, практикуващ в момента в страната, като някои дори предлагат сравнение между различни компании. Винаги цените са били сравнително сходни, като се наблюдава стабилно, но постепенно цялостно увеличение, особено през последните месеци.